Viszlát, 2017!

Végre megírtam a szokásos, év végi összefoglalónkat.

Nagyon hasznos ilyen összegzéseket írni, illetve elolvasni az előző évit... Ilyenkor derül ki, hogy az ember tényleg arra halad-e, amerre szeretne, látszik, mely célok valósultak meg, és persze a kudarcok is kijönnek, de azokból pedig remekül lehet tanulni.


Rengeteget tanultam ez előző évekből, és ez a 2017-es évre is vonatkozik. Ez az év is a munkáról szólt főleg, de már tudtunk egy kicsit utazni, nyaralni is, próbálgatjuk máshogy csoportosítani az energiákat. Egyetlen darab Wampon voltunk ebben az évben, és nem is mentünk egynapos vásárokra helyette a nagyobb, hosszabb rendezvényekre készültünk.

 

Januárban lett egy kis raktárhelyiségünk, ahová minden, munkához kapcsolódó dolgot el szándékoztunk tüntetni. Ez nagy részben sikerült is, boldogok voltunk, össze sem lehetett hasonlítani az itthonlétet az azelőttivel. Jelmondatunk: soha többé banános dobozt a lakásban! Azóta persze még több cuccunk lett, gépek, installáció, faanyag, áru..stb. Ki is nőttük a raktárat, s így a lakás újra tele van. Így idén ez a probléma ismét terítékre kerül.

 

keretezett kepek 5

 

Februárban készült el egy új ékszersorozatunk, mely az Akvarell nevet viseli. Az év eleji örömből való alkotás ezúttal akvarellfestésben nyilvánult meg, semmi konkrét, csak folyatás, fröcskölés, színek egymásba engedése.. abból indultam ki, hogy én is jobb szeretek olyan ékszert hordani, amelynek nem annyira konkrét a mintája. Az akvarell levegőssége, könnyedsége lehetővé teszi, hogy könnyebben válasszunk ékszert az aktuális ruháinkhoz. Év végére be is bizonyosodott, hogy ti is nagyon szeretitek, nemcsak én.

 

akvarell1

 

akvarell2

 

akvarell3

 

akvarell4

 

Februárban menet közben a weboldalt is felfrissítettük, szebb lett és átláthatóbb.

 

A március két nagy vásárra való felkészüléssel telt el (Vörösmarty tér, Allee). Kihasználtunk minden napsütéses órát, mert a kereteket kint festjük a szabad levegőn, hát, mit mondjak, teljesen más koratavasszal, jól beöltözve dolgozni, mint nyáron rövidgatyában :)

 

fb 14

 

fb 15

 

Áprilisban egyszerre voltunk jelen a Vörösmarty téren a Tavaszi Vásáron, és az Allee-ban - itt először próbáltuk ki magunkat.

 

fb 9

 

fb 3

 

fb 1

 

fb 4

 

Allee:

allee 1

 

allee 3

 

Májusban, a standok bontása után pedig meg sem álltunk az olasz tengerparig, és két hétig semmit sem csináltunk. Olyan fáradtak voltunk, hogy ha valamelyikünk felvetette, hogy esetleg elmehetnénk a környéken kirándulni, a másikunk azonnal leszavazta, és maradtunk a medencénél, illetve az esti kagylógyűjtő sétáknál. Tökéletesen megfelelt így, ilyen nyaralás is kell. Nagyon szeretek szezon előtt nyaralni, mert még sehol sincs tömeg, miénk az egész part, csak pár ember lézeng és gyűjti a kagylókat, semmi stressz, kempinghely is van mindig mindenhol. Nincsen rosszabb, mint egymás lábát taposni szép helyeken, és morogni, mert akkora hely sincs, hogy leterítsem a törölközőm.

 

majus 1

 

Na itt volt hely.

majus 2

 

majus 3

 

majus 4

 

Júniusban és júliusban Kapolcsot szerveztük. Nagy örömünkre meghívást kaptunk a Malomszigetre is, ami a fő árus sor a fesztiválon, de emellett nem mondtunk le a saját udvarunkról sem. Az Artkertet másodjára szerveztük meg, maga a szervezés kicsit nehezebb volt, mint az első évben, viszont remekül sikerült, és most is ugyanolyan jókedvű közeget tudtunk létrehozni, mint korábban.

 

artkert kapolcs 1

 

artkert 17 20

 

Szegedi Kata is velünk volt meseszép munkáival, köztük Lenkával:

artkert 17 6

 

Endremek szörpök:

artkert 17 16

 

Annie Sloan Hungary:

artkert ujra 2

 

Lett új termék is, extraerős és vastag, bőrfüles, szitanyomott vászontáskák formájában.

 

artkert 17 22

 

taska 1

 

Úgy látszik, mégsem tudom elengedni ezt a táska dolgot, és muszáj volt kipróbálni, hogyan néznek ki a szitanyomott grafikák egyszerű, de szépen átgondolt vászontáskákon is... ezzel nagyon sok munka volt, anyukám jött segíteni a varrásban, és még egy ipari varrógépet is vásároltunk hozzá. A nehéz és vastag anyagot a munka egy pontján ki kell fordítani, kiigazítani, behajtani, tűzni, stb, elképesztő, hogy ugyanazok a mozdulatok mennyire nehezek egy ilyen vastag anyagnál. Július végére teniszkönyököm lett, ami egyrészt irtó menőn hangzik, másrészt egy nagyon szemét dolog, mert annyira fáj a könyököd, hogy egy poharat sem bírsz felemelni. Úgy alakult, hogy ezzel a könyökkel csináltam végig a karácsonyi felkészülést, de aztán decemberben végre eljutottam orvoshoz, aki segített rajtam.

 

Augusztus
Minden nagyobb szabadtéri vásár után sok időt és munkát igényel az, hogy a megmaradt és hazavitt árut itthon szépen megtisztítva, rendben pakoljuk el. Megesik, hogy valami beázik, tönkremegy, vagy annyira elpiszolódik, hogy meg kell válnunk tőle. Az összes installációt, dobozt el kell törölni, kiporszívózni a sarkokat, stb... ez egyébként az összes karácsonyira is igaz, heteket vesz igénybe, mire mindent rendbe teszünk, és úgy pakolunk el, hogy tudjuk is, mi hol van, és legyen is helyünk a következő feladatokhoz (az idei rendrakást még halogatjuk, de már nem lehet sokáig). Ezért is döntöttünk úgy, hogy tavaly kihagyjuk a Sziget fesztivált. Elmondani sem tudom, mennyi utómunkálat jár vele, hiszen ez egy extrán poros rendezvény. Az első évben még annyira lelkes voltam, hogy a fesztivál után újrafestettem a kínálókat.. de ezt nem akarom minden évben megtenni.
Az augusztus eleje tehát ezzel el is ment, a hónap végén pedig hirtelen felindulásból gyorsan elugrottunk a horvát tengerpartra.. na, most összehasonlíthattuk, milyen az elő- és a főszezon. Nem mondom, hogy soha többet ilyenkor, de akkor más helyeket kell választani.

 

vanlife 5

 

Szeptember - október
Azért is kellett még ez a kis nyaralás, mert fel kellett készülnünk lelkileg a karácsonyra. Három hosszú vásárra terveztünk: Vörösmarty, Bazilika, Allee... a három hely nagyon húzós, mind helypénzben, mind felkészülésben, hónapokat készültünk rá, már a nyár elején igyekeztünk annyival több keretet készíteni, hogy Kapolcs után annyival kevesebbet kelljen. Innentől már nem volt megállás, minden napunk a karácsonyról szólt, igyekeztünk mindent a lehető legszebbre készíteni, a szervezést pedig a lehető legokosabban, ebben a korábbi évek tapasztalatai segítettek. A három helyszínre elegendő áru mellett három helyre elegendő installáció, doboz, kínáló, dekoráció is szükséges.

 

fiokok

 

lampa 3

 

IMG 6233

 

fb 13

 

manka muhelymunka 1


November elején elvittük a kiskutyát anyósomhoz, téli szünetre. Most, amikor ezeket a sorokat írom, már rettentően hiányzik, 3 hónapja nem találkoztunk. De már csak pár nap, és újra találkozunk!

 

viszlat2017 1

 

A november-december olyan sűrű volt, hogy egy csomó minden kiesett. Az még megvan, hogy mindent sikerült jól csinálni, összegészében nagyon elégedettek vagyunk, de kisebb dolgokra bizony már nem emlékszem. Minden szezon úgy kezdődik, hogy fáradtam, de lelkesen, agyilag összeszedetten nekiindul az ember, listák kipipálva, menet közbeni listák bekészítve. Elkezdődnek a vásárok, néha idegesek vagyunk, mire az összes hely megnyílik, nagyon sok a teendő, az éjszakázás és a logisztika. Amikor már megy mind, akkor már "csak" csinálni kell, na itt szokott közbejönni mindenféle olyan probléma, ami megint csak teker egyet a dolgon. Lebetegedni ilyenkor tilos, mert az életben nem jössz ki belőle. A vége felé már folyamatosan elnézést kellett kérnem, mert a saját nevemre sem emlékeztem, minden egyszerű számolást csakis számológéppel adtam össze, és bevallom, sokszor nagyon vártam a januárt.

 

2017 vori 1

 

2017 vori 2

 

2017 allee 1

 

2017 allee 2

 

2017 bazi 1


Pisti a Vörösmartyn, Lili a Bazilikánál, én az Allee-ban, és még pár kedves segítségünk, akik nélkül ezt az egészet nem is tudtunk volna végig csinálni. Köszönjük szépen, lányok: Krisztik, Kamilla, Eszter és Orsi!

 

A standok építésén kívül a bontás is nagyon stresszes, általában éjjel történik, amikor már nem tudsz meleg kaját rendelni, kérdéses, hogy hová mikor és honnan lehet behajtani autóval, nálunk van-e minden a leszereléshez, mi fér be a kocsiba, és hazavigyük-e még hajnalban vagy sem. Azt el is felejtettem írni, hogy nem vagyunk budapestiek, erre az időszakra albérletbe költöztünk. A három hely plusz az albérlet az 4 nagy autónyi cucc...és aztán itthon mindent kipakolni, szétválogatni.

 

Sűrű volt az év, főleg a vége nagyon. Sokszor kérdezték már tőlünk, hogy akkor csak tavasszal, meg nyáron, meg karácsonykor....akkor az év többi részében nem is csináltok semmit? Ilyenkor mindig visszafogom magam, és villámgyorsan mérlegelem, hogy csak röviden, tömören mondjam-e el egy évünket, vagy ráöntsem az egész sztorit? Minden egyes vásár komoly felkészülést igényel. Az egy naposak is. Amivel az elején nem kalkulál az ember, az az, hogy nemcsak előtte kell dolgozni, hanem utána is van bőven tennivaló. Egy 1 napos Wamp, úgy, hogy már készen van az áru, két napot igényel előtte és két napot utána. Ez összesen öt nap a hétből. És akkor még nem számoltam a blogposztokat, marketingre fordított időt, adminisztrációt, webshopos vásárlásokat, új vásárlókat, kedves, érdeklődő emaileket. Egy tíznapos Kapolcs előtt másfél-két hónapot dolgozunk minden egyes nap, általában hétvége nélkül, és utána vagy két hét, mire minden a helyére kerül. Egy másfél hónapos karácsonyi vásárra el kell kezdeni a felkészülést legkésőbb nyáron, és jó, ha februárra el tudsz pakolni a műhelyben, és ebbe igenis bele kell számítani a január eleji életmentő pihenést, mert nem vagyunk robotok, és addigra teljesen kimerülünk. Egy karácsonyi helyszín egy adag munka, több pedig többször ugyanaz az adag, semmit nem lehet megspórolni.

A vásárokon kívül pedig van egy webshopunk is, és viszonteladó üzletekbe is szállítunk.

Szóval nem nagyon unatkozunk :)

 

A5 teli tacsi 4

 

Köszönöm, hogy végigolvastátok és velünk voltatok tavaly, a sok vásárlást, pozitív visszajelzést, vicces szitut, ezt most mind eltesszük egy fiókba és kihúzzuk a 2018-as feliratút!