Mindenfélét lefestek

...és mindent türkizre.

Türkiz mániám évek óta tart, és nem csillapodik. Pláne, amikor ilyen szép új festékkel kísérletezhetek!

A helyzet változatlan, készülünk a karácsonyra. Az idei harmadik helyen, az Alleeban lévő standon sokat gondolkozom, és rájöttem, még mindig kell fiók, doboz, tartó, tároló, ezmegaz... Szerencsére a kisfiókok és a különféle fadobozok egész évben áramlanak felénk, a családban már mindenki nekünk gyűjti őket, így van mit felújítani. Ezért külön örülök ennek a gyönyörű őszi időnek, amikor délutánonként még melegben lehet kint dolgozni.

A mostani festészkedések némi plusz izgalommal is járnak, ugyanis végre csináltam időt arra, hogy ténylegesen kipróbáljam az Annie Sloan festékeket. Amikor Kapolcson, az Artkertben Nemiskacat Enikőék elköszöntek, olyan kedvesek voltak, hogy kaptunk tőlük egy keveset kísérletezésre, waxokkal együtt. <3 Összegyűjtöttem tehát pár dolgot, és nemlétező türkizhiányomat kiélve több dolgot is Florence türkizre festettem. Hú... csodálatos ez a szín, olyan mély és intenzív, nedvesen és szárazon is, hát még ha wax is kerül rá...Na itt a waxoknál egy pillanatra megállnék, mert itt kell megjegyeznem, hogy az Annie Sloan festékekkel és waxokkal dolgozni teljesen más, mint ha például valaki a "sima" selyemfényű zománcfestékhez van szokva (mint én). A simát úgy értem, hogy évek óta ilyesmivel festek, megszoktam, hogy csiszolás, alapozás (ezt sokszor elcsalom), szín...hígító, száradási idő, stb, nagy meglepetések nem érnek.

A krétafestékkel való munka során legelőször is az tűnik fel, milyen tömött, telített a szín, és milyen szép mattra szárad. Persze, hiszen a nevében is benne van, krétafesték. Ez a felület azonban rettentő sérülékeny így önmagában, kell rá a wax, színtelen vagy sötét. Némi feszkó után rájöttem, hogy azért ezt a waxot meg kell tanulni használni. Enikőék egyébként rendszeresen tartanak workshopokat, érdemes ellátogatni hozzájuk!

Szóval még tanulom a technikát, és természetesen úgy járkálok a lakásban, hogy folyton azt nézem, mit lehetne még összeanniesloanozni.

Nézzük, miket festettem.

Volt 5 db kis fiókom, ebből kettőnek nagyon szép kék a színe, talán így maradnak (talán nem). A többi viszont piros volt, de nem galagonyapiros, hanem retrópiros, így közülük kettő Florence türkiz, egy pedig Cream fehér lett.

fiokok 3

 

Két sor kellett, majd jöhetett a wax. Szépen látszik, mennyire mélyíti és változtatja meg a wax a festék színét. Természetesen nemcsak világos, de sötét waxszal is rámentem. Ha ti is kezdők vagytok a témában, mint én, ilyen kis felülettel kezdjetek, mert így lesz sikerélményetek.

fiokok 2

 

fiokok 1

Miután megszáradtak, a szép kis fiókgomb-gyűjteményemből válogattam rájuk fogantyút, a gyűjteményt még Kapolcson gyarapítottam az Asztalosfabrik jóvoltából.

És hogy mi lesz bennük? Még nem tudom, valami!

 

fiokok

 

Volt egy hosszúkás dobozom, amit most szintén elővettem. Az Alleeban lesznek csak Mankák az idén. Úgy alakult, hogy van sok kisasszony és film noir, de kevesebb színes van, és a helyem is véges lesz, kellett tehát egy kisebb Manka doboz -  ez lett az. Szépen sorban elférnek majd benne.

ladika 2

 

Élvezet volt a munka, a zöld szín csak úgy ragyogott a régi barnán a napsütésben. Azt kívántam, bárcsak nagyobb lenne ez a doboz.

ladika 1

 

Itt is használtam világos és sötét waxot is, látszik, mennyire zöldesebb lesz vele.

ladika 3

 

A dobozka belsejét először dekupázsolni akaram, és előszedtem mindenféle régi és féltve őrzött szép papírom. Aztán rájöttem, hogy oké, hogy szép lenne, de a színes Mankákkal nem passzolna, így csak bedörgöltem sötét waxszal belülről. Így is szép lett. Majd egyszer, ha másra kell, átalakítom. Innen hiányzik egy fotó, a kész dobozról, ezt pótolom majd.

 

Volt egy lámpásom is.

Ezt a nyíregyházi piacon vettem nyár végén, talán kétezer forintért. Jó nagy, és teljesen ép, viszont a fém tető festékért ordított. Mit gondoltok, milyen lett?

lampa 1

 

Bingo.

Az elmosódott fekete folt pedig a háttérben a tacskó, aki kihasználja a napsütést egy kis napozásra.

lampa 2

 

lampa 3

 

lampa 4

A lámpa testét így fogom hagyni, natúran. A Vörösmartyn vagy a Bazilikánál kap majd helyet.

 

És még mindig nincs vége, volt 4 db gyönyörű lábunk is, az Attilaantiknál találtunk rájuk.

esztergalt 1

Porosan is csodaszépek. Hogy mi lesz belőlük, legyen meglepetés, de azt megmutatom, merre változtak.

 

esztergalt 2

 

esztergalt 3

A saját kezem törtem volna le, ha ezt az apró, mozaikosra töredezett festékmaradványos gyöngyszemet lecsiszoltam és lefestettem volna. Ő tehát megmenekült, mindössze sötét waxot kapott egy alapos drótkefézés után.

A másik kettő viszont...

esztergalt 4

 

...áldozatul esett. Hát ez van. Itt tartok velük, hamarosan megmutatom, mire jutottam:) A mozaikos lábon lévő sötét wax szintén az Attilaantiktól való. Szeretettel ajánlom az ő oldalukat is, mert tele vannak kincsekkel!