Történet

taska esernyo

2003-ban végeztem rajz-vizuális kommunikáció szakos tanárként, mégsem mondanám magam pályaelhagyónak, mert sosem akartam tanítani. Mindig is a könyvek vonzottak, gyerekkorom óta a rajzolás és az olvasás a két kedvenc tevékenységem, szeretem a könyveket, mint tárgyakat, a betűk változatosságát, és persze az illusztrációkat, amelyek mindig megnyitottak egy-egy kaput egy másik univerzumba. Azt hiszem, kislánykoromban álmodozni szerettem a legjobban, és ehhez kiváló "átjáró" volt egy-egy szépen illusztrált könyv. Amikor még csak ábrándoztam erről a munkáról, a tus és a ceruza volt a kedvenc technikám, az első illusztrációs munkáimat pedig akvarellel készítettem. Ekkoriban indítottam el a Vattacukorhajú Lány nevű blogom, amit eleinte online portfoliónak szántam a rajzaimhoz. Majd jött a fordulat, 2008 tavaszán egy kis hobbivarrógépet kaptam a szüleimtől ajándékba. Akkoriban is alkotással foglalkoztam - mesekönyveket rajzoltam és festettem - de úgy látszik, mégis maradt szabad energiám, nem is kevés. Vagy úgy is mondhatjuk, hogy beleszerettem a varrásba és a szép, színes textilekbe. Mintha kinyitottam volna egy csapot! Attól kezdve ugyanannyi időt töltöttem varrással, mint rajzolással, és a két tevékenység elkezdett észrevétlenül hatni egymásra. Színes cérnákkal rajzolva varrtam, és az addig használt akvarellt felváltotta az akril és a kollázs, az asztalom ellepték a szép, színes textilek és mintás papírok. Kisollóval vágtam ki a legkisebb alkotórészeket és ragasztóba mártott fogpiszkálóval ragasztottam fel.

erdo kiralya mozaik

Solymosi Bertold: Az erdő királya és más mesék (Noran Kiadó, 2008.)

Ennek a folyamatnak az eredménye Manka is, alakját pedig néhány korábbi, rajzolt figurámból gyúrtam össze. Azon a májusi estén, emlékszem, azonnal meg kellett varrnom az első figurát, melyet azóta is őrzök. Amikor már több testvére is született, megkeresett a Cerkabella kiadó, és mesekönyv is készült belőle (Manka, 2010). A kis képeskönyvben a textilfigura rajzban jelenik meg, a rövid és egyszerű történetet is én írtam: Manka vendégül látja a barátait otthonában. Ha nagyon szeretnék párhuzamot vonni a saját életemmel, akkor bevallhatom, hogy akkoriban az életem elég statikus volt, a leginkább otthon szerettem dolgozni, viszont nagyon szerettem vendégeket várni. A képeskönyvhöz rengeteg festett papírt és szépen kivasalt textilt használtam fel, és a végén a kész oldalakon átmentem varrógéppel is.

manka leso resz

Manka (Cerkabella, 2010.)

Ekkortájt ismertem meg a férjem, és egy rövid időre hozzá költöztem, külföldre. Amikor hazajöttünk, már tudtuk, hogy együtt szeretnénk majd dolgozni, folytatva, amit én elkezdtem. A második könyvecske, a Manka utazásai az én utazásaim is, az általa látogatott helyeken én is jártam, és mindenhová magammal vittem egy-egy babát. Első felében a franciaországi Normandiába, a másodikban pedig a vidéki Angliába kalauzolja el az olvasót.

manka utazasai

 

manka utazasai2

Manka utazásai (2012.)

Időközben a bájos és duci figura megjelent női-, és gyerektáskán, tornazsákon, neszeszeren, zsebtükrön... és az ötletek egyre csak születnek.

vegyes

gyerekhatik

A "Mankán kívüli" illusztrálást sem hagytam abba, de az utóbbi időben az egyéb, saját munkák miatt már nem nagyon vállalok ilyen jellegű felkérést. Biztos vagyok benne, hogy szeretnék még illusztrálni, de tartok egy kis szünetet, és megvárom, míg érkezik egy olyan szöveg, amihez mindenképpen én kellek.

vilma levese

Béatrix Delarue: Vilma levese (Pagony Kiadó, 2011.)

rejtelyes kulcs

Kertész Edina: A rejtélyes kulcs (Naphegy Kiadó, 2013.)

zenelo doboz

Kertész Edina: A zenélő doboz (Naphegy Kiadó, 2014.)

mankabymonika az alszakall

Kertész Edina: Az ÁLSZAKÁLL (Naphegy Kiadó, 2015.)

Néhány éve már, hogy a férjemmel együtt dolgozunk. Szerencsések vagyunk, mert ez egy olyan találkozás volt, amelyben azt is felismertük, mennyire jól tudunk együtt működni, tervezni-kivitelezni, a Manka Manufaktúra tehát egy pici, kétszemélyes családi vállalkozás.

mankabymonika mankak

A Manka babák mostanában egy picit kevésbé hangsúlyosan jelennek meg, és inkább kevesebb, de különlegesebb babát készítek. Ennek az az oka, hogy időközben változtam én is, ahogyan az emberek általában változnak, és bár a Manka egy nagyon karakteres vonal a munkáimban, legalább ennyire izgatott az, hogyan tudnám újra elővenni a rajzos, grafikusi énemet. 2016 év elején végre adtam magamnak erre időt, rengeteget rajzoltam, és készült jónéhány grafika, amit felhasználtunk keretezett képként, vagy pólókra szitázva, illetve ékszerben, lencse alá zárva. Keretezett képeinknél magát a keretet is mi készítjük, festjük, csiszoljuk, vágjuk, keretezünk, nagyon szeretünk fával dolgozni.

mankabymonika grafikak

Vissza a gyökerekhez

mankabymonika polo keretezett kep

Nyomatok, pólók, keretezett képek

mankabymonika ekszerek

Ékszerek grafikával

mankabymonika akvarell

Tavasz - akvarell sorozat

Egy külön vonal a tacsis kollekció, amelyhez tacskónk, Csipesz ihlette a tacsis grafikákat, pólót, ékszereket.

mankabymonika tacsi

Csipeszke, my sweetheart

Azt szeretem rajzolni, ami a leginkább érdekel, ami a saját fantáziámból érkezik, és biztosan lesz még nagyon sok újdonságunk az évek során, érdemes követni a blogot és a facebook oldalt is.

mankabymonika vasar

Standunk a Vörösmarty téren, a Tavaszi Vásáron (2016.)